Muutama ajatus ajankohtaisista vaalikonekysymyksistä…

21.3.2025

Oppilaille mieluista ruokaa – ei rajoituksia liharuokiin koulussa

Kuntavaaleissa äänestetään arjen asioista. Ja harva asia on niin arjessa kiinni kuin kouluruoka. Koulujen ruokailulla on tärkeä rooli lasten ja nuorten arjessa. Hyvä ruoka tukee jaksamista ja oppimista.

Yhä useammin keskustellaan liharuokien rajoittamisesta kouluissa ilmastosyihin vedoten – jopa niin, että liha pyrittäisiin korvaamaan kokonaan kasvisvaihtoehdoilla.

Tällaiset yksipuoliset ideologiset päätökset eivät kuitenkaan huomioi kaikkien lasten tarpeita, jotka voivat olla hyvin yksilöllisiä ruuan laadun ja määrän suhteen. Hivenaineista esimerkiksi raudan imeytyminen on yksilöllistä (kokemusta on). Lihan ohella raudan lähteitä ovat mm. täysjyväviljat, palkokasvit, siemenet ja pähkinät. Toisilla ruoka-aineallergiat voivat rajoittaa näiden käyttöä ja ruoka voi käydä yksipuoliseksi.

Pinaattiletut ja muut suosikit pöytään!

Toisaalta kouluissa on aina ollut tarjolla myös kasviruokia, jotka ovat lasten keskuudessa hyvin suosittuja. Ja näin on hyvä olla jatkossakin.

Kouluruokia valitessa tulisikin kiinnittää huomiota erityisesti siihen, etteivät lasten annokset jää koskemattomiksi ja ruoka päädy biojätteeseen. Hävikin määrät ovat huolestuttavia, eikä tilanne parane, jos ruokailu muuttuu ideologiseksi kokeiluksi lasten kustannuksella. On tärkeämpää, että lapset syövät vatsansa täyteen kuin se, että ruokavalio rakennetaan yksin ympäristönäkökulmasta käsin. Ilmastosta pitää huolehtia – mutta viisas ilmastotyö tehdään järkevästi myös hävikki huomioiden.

Kukkarolle ystävällistä vaikuttamista!

Kouluruokailun kehittämisessä tulisi keskittyä siihen, että ruokalistat vastaavat entistä paremmin oppilaiden makumieltymyksiä ja lasten suosikkiruokien tarjoamista voitaisiin lisätä. Kun ruoka maistuu, sitä myös syödään – ja näin vältetään turha hävikki. Samalla varmistetaan, että lapset saavat riittävästi energiaa koulupäivään ja sen jälkeiseen aikaan. Suosikkiruokien seulominen on myös kustannustehokasta, sillä tietoa on saatavilla lapsilta itseltään sekä aikaisemman menekin perusteella.